Energie-neutrale woning

Laatst bijgewerkt: 05-05-2025


Definitie

Een energie-neutrale woning, ook wel nul-op-de-meter woning genoemd, wekt over een jaar gemeten net zoveel of meer energie op dan dat er in en om het huis wordt verbruikt voor gebouw- en huishoudelijk gebruik.

Omschrijving

Het concept van een energie-neutrale woning draait om een balans tussen energieverbruik en duurzame energieopwekking. Om dit te bereiken, wordt het energiegebruik zo laag mogelijk gehouden door middel van goede isolatie van dak, gevels en vloer, en het toepassen van energiezuinige installaties. De benodigde energie wordt vervolgens duurzaam opgewekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, zonneboilers of een warmtepomp. Dit kan individueel per woning of collectief op wijk- of buurtniveau. Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen in Nederland voldoen aan de Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) eisen, wat een stap is richting energieneutraal bouwen. Een belangrijk verschil met een 'bijna-energieneutrale woning' is dat bij een energieneutrale woning ook het persoonlijke energieverbruik (apparaten, verlichting) wordt gecompenseerd met zelf opgewekte energie.

Maatregelen voor een energieneutrale woning

Het realiseren van een energieneutrale woning omvat diverse maatregelen. Goede isolatie, zoals van vloer, gevel en dak met hoge Rc-waarden, is essentieel om de warmte- en koudevraag te beperken. Daarnaast dragen energiezuinige installaties bij, zoals een warmtepomp, een zonneboiler en een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Zonnepanelen op het dak of in de tuin wekken duurzame elektriciteit op. Ook het gebruik van energiezuinige apparaten en bewust energiegedrag van bewoners zijn belangrijk om het totale energieverbruik te minimaliseren.

Vergelijkbare termen

Passiefhuis | Nul-op-de-meter-woning | Duurzaam bouwen

Gebruikte bronnen: